En historisk tidslinje över Orienteringsverksamheten i Järla
Delvis hämtad från Järla IF:s jubileumsskrift 1984
Järla IF:s orientering kom inte igång förrän en bit in på 20-talet och då i ganska blygsam form. Det var mest föreningens skidåkare som tog orienteringen som träning till vinterns skidåkning. Så småningom upptäckte emellertid allt fler järlaiter tjusningen med att springa i skogen och började specialisera sig som orienterare.
År 1922 korades den första klubbmästaren i orientering. Det var Filip Larsson som vann den 11 kilometer långa KM-banan på tiden 2 timmar, 11 minuter och 47 sekunder. Året därpå bildades orienteringssektionen. Första styrelsen bestod av Sven Yngström, Gösta Järbin och Sven Dahlstedt.
I år (läs 1984), när Järla IF 70-årsjubilerar, har orienteringssektionen i runt tal 200 medlemmar. Det är ett härligt gäng i alla åldrar och med många ungdomar på gång. Här en årskavalkad, som berättar om viktiga händelser i orienterings sektionens verksamhet fr. o. m. 1924 t. o. m.1984:
1924: Klubbens första lagpris bärgades. Det hände på Söderföreningarnas.
1926: Klubbmatch mot Skuru IK den 10 oktober. KM avgjordes den 7 november. Start vid Wik och mål vid Strömma. Banan var mycket krävande. Gunnar Ramberg blev Järlas första klubbmästare. Folke Karlsson tvåa, Peurell trea och banläggaren(!) Nisse Lord fyra. För första gången var klubben också representerad på individuella DM.
1927: Ett tiotal Järlakillar ställde upp på dag-DM, som detta år förlagts till Ljusterö. Ivar Oldenburg, Olle Eriksson och Folke Karlsson nådde förhållandevis framskjutna placeringar. Folke bäst med en femteplacering. Han blev f. ö. femma tre år i rad i klass II.
1929: Järla erövrade andra och nionde lagpris på individuella DM. I DM-budkavlen blev Järlas lag diskvalificerat för att en av mannarna sprungit över ett nysått gärde.
1932: Fram till detta år hade det varit en livlig verksamhet inom sektionen. Nu stagnerade arbetet och några års tystnad följde, då de flesta av våra orienterare föredrog att ”vila sig från allmänna tävlingar”.
Sundman en injektion
1937: Gunnar Sundman väljs till sektionsordförande. Han sätter genast fart på sektionen, som bl. a. arrangerar en stor idealtidsorientering med Gunnar som tävlingsledare. 1938: I samarbete med tidningen Socialdemokraten började sektionen arrangera öppna tävlingar. Arrangemangen samlade varje gång 400-600 deltagare. Första tävlingen hölls vid Tenntorp. Samtliga tävlingar gick i nackaområdet och varierades med promenadorienteringar. Dessa arrangemang fortsatte under hela 40-talet och en bit in på 50-talet. Banläggare var bl. a. Robert Svensson, Folke Karlsson och Nisse Wallman.
1939: Klubbens stjärna i slutet av 30-talet och början av 40-talet var Robert Svensson, som startade i SM åren 1939-41 och som bäst nådde en 11:e plats i Ställdalen 1939. Detta år vann också Järla en klubbmatch mot Gustavsberg och hade då sex man i mål före första gustavsbergare.
1940: Deltagarrekord på Järlas promenadorientering med 568 startande!
1945: Den 20 juni invigdes den nybyggda Järlagården.
Seger i Vikingaträffen
1949: Sektionens 25-årsjubileum firades med en nattävling, som gick från Bollmora med mål vid Järlagården. Hasse Hansson, Stigfinnarna, vann. Samma år vann Järla den årligen återkommande Vikingaträffen på Gotland, en klubbmatch mellan Järla, Skuru, Slite och Visby. Individuell segrare blev Gösta Johansson, Järla. Under hela 40-talet hade vi också klubbmatcher mot Skogsluffarnas OK.
1953: På uppmaning av SOFT skaffade vi detta år den första enhetliga klubbdräkten. Samma år ställde vi för första gången upp i Tiomilakavlen.
1954: Vi arrangerade en jubileumstävling med anledning av klubbens 40-årsjubileum och började nu också på allvar arrangera distrikts- och nationella tävlingar.
1955: Sektionen arrangerade Järlas Nattpropaganda vid Skevik. Beslut fattades också om instiftandet av en poängnål i orientering.
1956: Ove Näsholm blir uttagen till Natt-SM. Samtidigt arrangerar sektionen åter en propagandatävling i nattorientering vid Skevik. Ove Näsholm och Karl-Bernt Gawelin blev tredje patrull i tredagars Fjällorienteringen efter att ha vunnit en etapp. Se separat artikel.
1957: Detta år stod sektionen som arrangör av årets DM.
1958: Järla vann DM i lag i H 21-klassen och blev fyra i Kopparkavlen bland 134 startande lag. Vi blev därmed bästa icke-dalalag. Detta år blev vi också sexa och bästa Stockholmslag i Hälsingekavlen. Vi arrangerade själva en nationell orientering.
1959: Vi stod för arrangemangen vid Skol-SM i Vällinge.
I Tiomila med start i Rimbo och mål i Länna blev Järla åttonde lag i mål efter att ha haft ledningen i tävlingen vid sjunde växeln.
I laget sprang Kjell Halldén, Bertil Östlin, E Olsson, Olle Larsson, Åke Hall, Åke Good, Karl-Bernt Gawelin, Roland Åhling, Holger Näsholm, Ove Näsholm
Järla fyra i Tiomila!
1960: Detta år var vi ännu bättre i Tiomila. Vi tog fjärde platsen i den stenhårda konkurrensen. Järla ledde t. o. m. tävlingen ett tag. P
Järlalaget som gjorde sensation genom att bli fyra i mål på Tiomila 1960. I laget löpte i följande ordning, Holger Ståhlberg, Bertil Östlin, Åke Hall, Sigvard Eriksson/Gretas, Kjell Halldén, Åke Good, Ove Näsholm, Roland Åhling, Holger Näsholm och Birger Johansson. Kjell Halldén var först till Tiomilas 900-kontroll på sträcka fem och fick pris för detta. (Se separat artikel.)
På SM-budkavlen 1960 blev vår trio Sigvard Gretas – Bertil Östlin Ove Näsholm tolfte lag.
1961: Järla blev fyra och bästa Stockholmslag i Stigtomtakavlen. Vid tiomila det året springer Sigvard Gretas på sista sträckan i mål på Norrtälje flygfält på en hedrande 17 plats.
1962: Vi arrangerade en nationell tävling vid Segersäng med 850 deltagare med Ove Näsholm och Åke Hall som banläggare. Samma år arrangerade vi också Polis-SM med samma banläggare.
1963: På individuella DM vann Järla lagpriset i klass H 35 och Folke Påhlsson vann Natt-DM H 43. Ove Näsholm kvalificerade sig till Dag-SM. Trion Åke Hall – Karl-Bernt Gawelin – Sigvard Gretas vann DM-kaveln åt Järla i H 35.
1964: Seger i DM-kaveln i H 43 Ove Näsholm vann Natt-DM i H 35. Föreningens 50-jubileum firade vi med att arrangera Dag-DM i Västerljung med Ove Näsholm och Åke Hall som banläggare. Vi arrangerade också detta års junior-SM vid Jordbro. Där var Dan Danielsson och Karl- Bernt Gawelin banläggare.
1965: Premiär för julgransförsäljningen i Järla-regi i Nacka. Sedan dess har vi sålt julgranar varje år för att finansiera klubbverksamheten. Vi säljer nu mellan 1000 och 1200 granar varje år på våra cirka 15 försäljningsställen.
DM-guld i lag och budkavle
1966: Vi vann lag-DM i H 35 med Ove Näsholm, Sigvard Gretas och Åke Hall i laget och tog också guld i DM-budkavlen i samma klass med Birger Johansson, Ove Näsholm och Lars-Erik Jansson på de tre sträckorna.
Fr.v. Ove Näsholm, Lars-Erik Jansson, Birger Johansson
1967: Under detta år segrade Birger Johansson i inte mindre än åtta tävlingar.
1968: Vi arrangerade en nationell tävling i augusti och för första gången startade vi och fullföljde med två lag i Tiomila. Ove Näsholm vann långa DM.
1969: Seger i DM-kaveln i H 35 genom Kjell Halldén, Åke Hall och Ove Näsholm.
Den 23 mars arrangerade vi SOFT:s jubileumstävling till åminnelse av den första riktiga orienteringstävlingen i Sverige, som gick av stapeln i Erstaviksterrängen 50 år tidigare. Ernst Killander var den gången banläggare och starten var förlagd till Igelboda och målet vid Nackanäs värdshus. Målet vid vår jubileumstävling var vid Tattby. 282 orienterare ställde upp på banläggare Matts Andrées och Dan Danielssons snörika banor.
1970: Vi startar en klubbtidning för våra orienterare, Järlanytt, som utkommer med fyra nummer per år. I redaktionen: Dan Danielsson, Karl-Bernt Gawelin och Birger Johansson. Vi vinner DM-budkavlen i H 35 genom Kjell Halldén, Ake Hall och Ove Näsholm. Seger också i Luffarnas Vårstafett med Åke Hall, Ragnar Andersson och Birger Johansson i laget. Debut för våra damer i DM-budkavlen. I laget sprang Maud Gawelin, Ulla-Britta Hall och Kerstin Norrbom. En dambastu byggdes i Järlagården.
Mera budkavleguld
1971: DM-segrar i två budkavlar, i H 35 genom Kjell Halldén, Ove Näsholm och Ragnar Andersson och i H 43 genom Åke Hall, Åke Good och Birger Johansson. Vi vann också Siljanskavlens YO-klass genom Birger, Kjell och Ragnar.
I Luffarstafetten tog vi både guld och silver. Vi arrangerade Lång-DM vid Tyresta med Lennart Lindström som banläggare. Sigvard Gretas har börjat rekognosera den blivande Nyckelvikskartan.
1972: Mats Bengtsson, Håkan Hanning och Anders Hall vann Luffarnas Vårstafett i pojk klassen. Elva järlaiter har genomgått en kartritningskurs och fem av dem har börjat reka Åvaområdet. Kerstin Norrbom uttagen till Dag-SM.
1973: Vi arrangerar en nationell tävling i Sorunda.
1974: Ensio Kolari uttagen till Natt-SM och Jonas Andersson till USM.
1975: Herrbastun byggs om i Järlagården. Vedkamin byts ut mot ett el-aggregat. Vi arrangerar Korppropagandan och Dag-DM. Sistnämnda tävling läggs på vår nya Åva- karta med Lennart Lindström som banläggare och Sigvard Gretas som tävlingsledare med över 2500 deltagare. Kerstin Norrbom blev uttagen till långa SM. Duschrummet har fått tre nya duschar och omklädningsrummet har helt klätts i träpanel.
1976: Ulla-Britta Hall vann Dag-DM i D 43 och blev tvåa på fem distriktsmatchen i Oslo. Ragnar Andersson vann långa DM i H 50, DM-kavlen i samma klass vanns av Åke Hall, Birger Johansson och Ragnar Andersson. Vi arrangerade en nationell tävling i Åva området med TC vid Åva gård.
1977: Ragnar vann Dag-DM i H 50 och Ulla-Britta och Bengt Hall blev uttagna till årets fem distriktsmatch. Matts Andrée efterträdde Sigvard Gretas som sektionsordförande.
1978: Vi arrangerar en nationell tävling vid Stensjödal med Dan Danielsson som banläggare och Matts Andrée som tävlingsledare. Till JSM-kavlen blev Anders och Bengt Hall och Jonas Andersson uttagna. Ulla- Britta Hall invaldes i Skogsflickorna.
SM-guld i budkavle
1979: Vi blir tvåa i Veteran-SM i budkavle. I laget sprang Åke Hall, Erik Häggebo och Sigvard Gretas.
Bengt Hall, Björn Reger och Jonas Andersson vann SM i skid- budkavle för juniorer (se separat artikel under skidor!).
1980: Järla blir 28:a på Tiomila, bästa placeringen på många år.
Vi arrangerar en nationell tävling vid Vissvass med Anders Asplund som banläggare och Matts Andrée som tävlingsledare
Åke Hall, Seth Nordahl och Ragnar Andersson vann Veteran-SM i budkavle. Till JSM i budkavle har Olof Stjernström, Bengt Hall och Jonas Andersson kvalificerat sig.
1981: Tillsammans med Gustavsberg och Ravinen startar vi en kartkommitté.
Ulla-Britta blir finsk veteran mästarinna i D 50.
1982: Vi svarar tillsammans med Gustavsberg för StOF:s sommarläger vid Velamsund. För första gången startar ett Järla-damlag i Tiomila. Herrlaget blir 64:a på Tiomila. Vi vinner grupp 6 i Ungdomscupen. Ragnar Andersson blir finsk veteranmästare i H 55 och vinner även Natt-DM.
1983: Vi arrangerar en distriktstävling i Velamsund och startar med gymnastik varje onsdag i Svindersviksskolan. Lennart Lindström vann Dag-DM i H 55.
Ovanstående hämtat från Järla IF:s jubileumsskrift 1984 skriven Åke Hall. Vissa justeringar och tillägg gjorda av Matts Andrée
1986
Järla arrangerar en av NOM-testerna med Anders Asplund som banläggare inför Nordiska Mästerskapen på Åland. Tävlingen avgörs på Åva Norra-kartan. Järla arrangerade egen bussresa till Franska sexdagars.
1990
Vi arrangerar 25-mannabudkavlen tillsammans med OK Ravinen i Nackareservatet. Tävlingscentrum är ängarna strax öster om Markuskyrkan i Björkhagen.
1992
Gemensam klubbresa med buss till Italien där vi var med i två flerdagstävlingar.
1993
Järla IF som fram till nu varit en flersektionsförening delas upp i fyra separata klubbar, Järla IF Orientering, Järla IF Skidor, Järla IF Fotboll och Järla IF Friidrott. Skidor går ett par år senare upp i Orientering och Friidrott läggs ner som klubb efter några år.
Järla Idrottsförening/Järla IF blev 79 år. Ny tideräkning börjar för de olika klubbarna. Det officiella namnet för orienteringsklubben är Järla IF OK eller Järla Idrottsförenings Orienteringsklubb. Startdatum är februari 1993,
1994
Järla kom 13:e på Ungdomens Tiomila.
Skidorientering: Erik Wiberg vann USM individuellt och Peter Eklund, Robert Hanning och Martin Gustavsson vann SM-stafetten i H 20.
1995
Vi genomfördes SM-95 som ett samarrangemang med Ravinen, Gustavsberg och Haninge. Järla arrangerade SM-kavlen i Fagerdala .
Erik Wiberg, Jonas Claesson och Kenneth Hanning vann många budkavlar i H16.
Erik Wiberg, Torbjörn Engberg och Martin Gustavsson vann SM-silver i stafetten i skidorientering.
1996
Järla blev tillsammans med Gustavsberg sjua på Ungdomens Tiomila.
1997
Erik Wiberg vann SM i kortdistans i H18 och H18 L totalt O-ringen.
Järla hade inte mindre än tio deltagare på SM i skidorientering med många framträdande resultat.
Vi åtog oss att arrangera en GP-tävling i skid-orientering på Rudan med Lollo Hanning som tävlingsledare. Tävlingen tvingades vi tyvärr flytta till Luleå på grund av snöbrist.
Nisse Nilsson väljs till ordförande i klubben.
1998
Anders Nissar engagerades som tränare. En omfattande upprustning av Järlagården påbörjades.
1999
Erik Wiberg blev bronsmedaljör individuellt och silvermedaljör i stafett vid junior-VM i skidorientering i Bulgarien. Dessutom blev Erik silver- och bronsmedaljör i SM. Ulla-Britta Hall vann veteran-VM i orientering i klassen D70 i Danmark. Anders Holmberg tog två bronsmedaljer i klassen H15 vid USM, en individuellt och en i stafett. Järlalöpare vann 6 DM-guld. En modern hemsida togs i bruk.
2000
Anders Holmberg blev svensk mästare i H16 vid ungdoms-SM och ingick i Stockholms segrande budkavlelag.
Samarbetet med Gustavsberg utökades och kombinationslag från våra klubbar vann ungdomsklassen i tiomila och kom tvåa i juniorklassen i Smålandskavlen. Järlalöpare vann 7 DM-guld i orientering och 10 i skidorientering. Vi arrangerade StOF:s ungdomsläger vid Velamsund och gick in som medarrangör i Stockholm City Cup.
2001
Anders Holmberg tog bronsmedalj på klassisk distans i Nordiska mästerskapen för H20 och vann SM i klassisk distans för H18, han tog silvermedalj i lång-SM för H20 och han vann Silva Junior Cup i H18. Han vann dessutom franska 5-dagars och han var trea och bäste svensk i O-ringen.
Elin Andersson-Skantze och Martin Härberg vann i D15 respektive H16 i USM. Elin och Martin vann bland annat totalsegrarna i Stockholm City Cup och O-ringen.
Segrar i Ungdomens 10-mila och i Smålandskavlens H18-klass och en andraplats i 10-milas ungdomsklass var de mest framträdande placeringarna. Järlalöpare vann 10 DM-guld i orientering och 7 i skidorientering.
Järla arrangerade Skol-SM i orientering vid Samskolan i Saltsjöbaden.
2002
Anders Holmberg 5:a klassiska distans och 6:a på kortdistans samt ingick i det svenska bronslaget i budkavle vid junior-VM i Spanien, han vann SM i kortdistans för H18, tog silvermedalj i klassisk distans för H18 och han vann för andra året i rad Silva Junior Cup i H18.
Martin Härberg blev svensk mästare i sprintorientering i klassen H18.
Vid budkavle-SM kom vårt förstalag med Petter Haraldsson, Martin Härberg och Anders Holmberg på andra plats, endast 9 sekunder efter segrande Norberg.
Järla vann Ungdomens tiomila i H18- klassen och tog Elin A en silvermedalj i ungdoms-SM
Länk till inlägg med tidning artikel i Skaraborgstidning:
2003
I junior-VM var Anders Holmberg fyra och bäste svensk på den klassiska distansen och sjua på kortdistansen. Elin A Skantze var sexa på kortdistans.
Anders Holmberg och Martin Härberg tog tillsammans tre bronsmedaljer vid Nordiska Mästerskapen, Anders på klassisk och kort distans och Martin på sprint.
Martin Härberg blev årets SM-kung med tre individuella guldmedaljer och två silvermedaljer samt guldmedalj i budkavle tillsammans med Petter Haraldsson och Anders Holmberg.
Ungdomens tiomila i H18- klassen blev resultatet en andraplats medan vårt D18-lag kom på 28:e plats
I Silva Junior Cup – Martin Härberg segrade i H18, Elin A Skantze kom tvåa i D18, Petter Haraldsson 3 i H20, Anders Holmberg fyra i H20 och David A Skantze sexa i H18.
I DM i orientering tog Järla 16 individuella mästerskap.
2004
Järla IF OK tar över ägandet av Järlagården. Föreningen Järla Idrottsgård som formellt ägt Järlagården från att den invigdes 1945 överlåter ägandet av Järlagården till Järla IF OK from. 2004-03-01. En mycket viktig händelse för orienteringsklubben.
Elin A Skantze ingick i det svenska lag som segrade i tävlingen vid junior-VM, stafett i Polen.
Anders Holmberg vann tre SM-guld i H20, sprint, kort och klassisk. Martin Härberg tog också två medaljer, silver på sprint och brons på klassisk distans.
I 10-milaorienteringens ungdomsklass segrade vårt förstalag med Axel Mattsson, Linnea Längberg, Jonas Sandström och Olle Boström.
I Silva Junior Cup blev Anders Holmberg totalsegrare i H20.
I DM i orientering tog Järla 16 individuella mästerskap och 1 i budkavle.
Järla arrangerade VM-tester för de svenska, danska, engelska, irländska och lettiska landslagen i samband med jubileumstävlingar på Åva-Norra den 7 och 8 augusti.
2005
Klubben fick sin första seniorlandslagsman genom Anders Holmberg. Anders vann långdistans vid Euromeeting i Karlstad i maj.
Elin A Skantze blev årets SM-drottning genom att vinna fyra guldmedaljer.
Vid USM tog Olle Boström en silvermedalj i H15.
I årets distriktsmästerskap fick Järla för första gången på mycket länge en seniordistriktsmästare på såväl klassisk distans som natt genom Anders Holmberg. Totalt tog Järla 9 individuella mästerskap.
2006
Elin A Skantze vann 2 guld och 1 silver i SM-tävlingarna och hon tog bronsmedalj på långdistans i junior-VM. Elin vann O-ringen och Silva Junior Cup och hon var först in på förstasträckorna i både 10-mila och Jukkolabudkavlen. I slutet av säsongen blev hon uttagen i det svenska B-seniorlandslaget till Euromeeting i Polen.
Vid SM-stafetterna tog damjuniorernas förstalag en bronsmedalj.
I årets distriktsmästerskap i orientering fick Järla tre individuella guld i H21 genom Anders Holmberg och ett stafettguld i samma klass genom Johan Strandberg, Petter Jönsson, Dan Wester och Anders Holmberg. Totalt tog Järla 13 individuella mästerskap och 4 stafettmästerskap.
I 25-manna kom förstalaget på 15:e plats bland ca 350 lag.
Tillbyggnad av Järlagården med nya omklädningsrum för damer samt kansliutrymmen påbörjades.
2007
Anders Holmberg representerade svenska landslaget vid fem olika tillfällen. Hans bästa resultat var en seger på sprintdistansen vid Euromeeting i Seefeld i Österrike.
Inför sin första seniorsäsong 2007 var Elin A Skantze uttagen i A-landslagets talanggrupp.
Vid årets SM-tävlingar fick Järla en svensk mästare på långdistans genom Olle Boström i H18-klassen och en bronsmedalj på samma distans genom Anders Holmberg i H21.
I årets distriktsmästerskap i orientering fick Järla två individuella guld i H21 genom Anders Holmberg i sprint och Jakob Jansson i nattorientering. Totalt tog Järla 16 individuella mästerskap.
I 25-mannatävlingen kom vårt förstalag på 15:e plats bland ca 350 lag.
Damernas nya omklädningsrum och det nya kansliet på Järlagården invigdes.
2008
Olle Boström blev guldmedaljör och sträcksegrare vid JVM – stafetten i Göteborg. Olle var femma på långdistansen även på medeldistansen.
Elin A Skantze stod för Järlas bästa seniorplacering hittills på SM då hon kom tvåa på långdistansen. Olle Boström tog silver på ultralång distans i juniorklassen.
I Silva Junior Cup vann Olle Boström H18.
I årets distriktsmästerskap i orientering fick Järla två individuella guld – i D21 genom Elin A Skantze på långdistans och i H18 genom Olle Boström på långdistans. Dessutom vann våra H21- och H20- lag stafetterna.
Vid O-ringen i Sälen deltog 126 Järlalöpare. Olle Boström vann H18 Elit.
I U-tiomila kom Järlas H-18-lag på 2:a plats.
2009
Olle Boström blev på nytt guldmedaljör i stafett i junior-VM i Italien. Han vann därutöver O-ringen och blev totalsegrare i Silva Junior Cup.
På Stafett-SM kom Järlas förstalag 5:a (H21), 7:a (H20), 9:a (D21) och 13:e (D20).
Vid de individuella SM-tävlingarna tog Olle Boström silver på långdistans och brons på nattorienteringen.
I årets distriktsmästerskap i orientering fick Järla nio individuella guld. Värt att notera är att Järlas herrseniorer kom på platserna 1, 2, 5 och 7 i sprint samt på platserna 1, 3, 4 och 6 på lång-DM.
I 25-mannatävlingen kom vårt förstalag på 18:e plats bland ca 355 lag.
2010
Olle Boström hade under 2010 en säker plats i det svenska juniorlandslaget och debuterade även i seniorlandslaget. I junior-VM tog Olle en individuell bronsmedalj på medeldistansen och i stafetten blev det silver. Anders Holmberg sprang i det svenska landslag som kom fyra i EM-stafetten. Elin A Skantze slutade trea i elitserien.
På Stafett-SM kom damernas förstalag – Stina Jansson, Maria Andersson och Elin A Skantze – 6:a, den bästa placeringen hittills för Järlas damer. Herrjuniorerna – Christian Kollberg, Joel A Skantze och Olle Boström – tog bronsmedalj.
Vid de individuella SM-tävlingarna tog Anders Holmberg silver i långdistans. Olle Boström tog brons i såväl ultralång, natt som medeldistans.
I årets olika distriktsmästerskap i orientering fick Järla 9 individuella guld Värt att notera är att Järlas damseniorer kom på platserna 2, 3, 4 och 9 i sprint och på platserna 1, 4, 6, 8 och 10 på medeldistansen. I sprinten placerade sig herrseniorerna på platserna 1, 4, 6, 8.
I årets 10-mila i Finspång deltog Järla med tre herrlag, tre damlag och tre ungdomslag. Herrarnas förstalag kom på 25:e plats. Damernas förstalag tog sin bästa placering i 10-mila hittills och slutade 23:a.
Ungdomarnas förstalag – Martin Dahlgren-Rosén, Anna Dahlgren-Rosén, Moa Nissar och Arvid Henriksson – kom på 3:e plats och blev bästa svenska lag.
Järla Orienterings förstalag tog sin hittills bästa placering i 25-mannabudkavlen och kom 8:a.
En ny tävlingsdräkt introducerades och ett samarbete med OLV Baselland i Schweiz påbörjades.
2011
Anders Holmberg vann VM-silver i sprint. Detta är den största framgången genom tiderna för Järla Orientering. Anders vann dessutom en bronsmedalj i VM-stafetten och kom på 19:e plats i långdistanstävlingen. Anders slutade på en 10:e plats i World Cup.
Olle Boström fick under 2011 en plats i landslagets talanggrupp och kom med i den svenska VM-truppen. Där vann han VM-brons i stafetten, kom 21:a på medeldistansen och på långdistansen tog Olle en mycket meriterande sjätteplats och blev bäste svensk. Olle tog silver i Natt-SM.
Linnea Martinsson kom till Järla under året och vann ett JVM-guld i stafett. I JVM blev hon 7:a i sprint och 8:a i långdistans. På en deltävling i World Cup tog Linnea en mycket meriterande 5:e plats i seniorklassen och hon vann SM-guld i långdistans i D20. Linnea var uttagen till seniorlandslagets talanggrupp 2012. I O-ringen i Hälsingland vann Linnea alla etapper i D20E.
Martin Vister tävlade för det norska juniorlandslaget under 2011 och var med i det lag som vann Junior European Cup.
Järlas landslagslöpare Olle Boström och Linnea Martinsson tog på hösten emot Skogssportens Gynnares utvecklingsstipendier. Anders Holmberg utsågs vid orienteringsgalan till ”Årets komet”. Anders och Olle fick även ta emot priset “Årets stafettlag” tillsammans med David Andersson för tredjeplatsen i VM.
I årets individuella distriktsmästerskap i orientering fick Järla 5 guld. Järla Orientering vann både dam- och herrseniorklasserna i stafett-DM och tog dessutom hem segern i D20.
I årets 10-mila i Riksten i Botkyrka deltog Järla för första gången med fyra herrlag, fyra damlag och fyra ungdomslag och alla lagen fullföljde tävlingen. Herrarnas förstalag kom på en mycket meriterande 4:e plats. I laget sprang: Peter Hemmyr, Petter Jönsson, David Bejbom, Olle Boström, Jacob Jansson, Martin Härberg, Kaspar Hägler, Martin Härberg, Espen Hultgren Weltzien, Martin Vister och Anders Holmberg.
I Jukolakaveln kom herrarnas förstalag på en fin 16:e plats och i Venlakaveln placerade sig damernas förstalag på plats 28.
Järlas förstalag höjde sig ytterligare ett snäpp jämfört med fjolåret och slutade på en 7:e plats i 25-manna.
Den första upplagan av Sicklaloppet arrangerades den 1 oktober och det blev succé direkt.
2012
Anders Holmberg vann åter en bronsmedalj i VM-stafetten efter en stark sistasträcka. Dessutom sprang Anders i långdistansen in på en meriterande femteplats och blev bäste svensk. Även i VM-sprinten var han bäste svensk med sin tolfteplats.
Under EM vann Anders Holmberg en silvermedalj i stafetten efter att också den här gången sprungit sista sträcka.
På Euromeeting kom Olle Boström tvåa på medeldistansen, sjua på sprinten och på långdistansen placerade han sig på en 13:e plats.
I junior-VM representerade Järlas löpare Håkon Jarvis Westergård och Ingjerd Myhre det norska landslaget. Håkon tog brons i stafetten och Ingjerds lag placerade sig på femte plats.
I Ungdoms-SM tog Anna Dahlgren-Rosén guld i långdistans i D15.
I DM-tävlingarna vann Järla åtta guld. Tre individuella herrseniorguld: Martin Vister, långdistans, Håkon Jarvis Westergård, natt och Anders Holmberg, sprint. Damseniorerna vann stafett-DM liksom D16-laget. Herrarnas lag placerade sig på plats 2, 3 och 5. Noterbart är att på långdistanstävlingen hade Järla sex löpare bland de nio främsta i herrklassen.
För andra året i rad deltog Järla med fyra lag i 10-mila. Herrarnas förstalag kom på 10:e plats. I Jukolakavlen kom herrarnas förstalag på 15:e plats och i damernas Venlakavle slutade Järlas förstalag på 28:e plats.
Järla ställde upp med tre lag i 25-manna, där förstalaget blev åtta.
2013
På VM i Vuokatti, Finland tar Anders Holmberg VM-silver i stafett efter att ha sprungit startsträckan. Han blir även 11:a och bäste svensk på långdistansen.
På 10-mila på Gällöfsta herrgård i Kungsängen kommer herrlaget på 6:e plats. I laget sprang David Bejbom-Peter Hemmyr-Martin Vister-Olle Boström-Håkon Jarvis Westergård-Kaspar Hägler-Espen Weltzien-Mattias Millinger-Erik Andersson-Anders Holmberg. Andra laget blir 42:a.
Damerna kommer på 39:e plats.
På Jukola blir herrarna 9:a med laget Mattias Millinger-Håkon Jarvis Westergård-Martin Vister-Martin Härberg-Olle Boström-Erik Andersson-Anders Holmberg.
Damlaget tar sin bästa placering någonsin då man blir 15:e. I laget sprang Brigitta Mathys-Linnea Martinsson-Ingjerd Myhre- Karolin Ohlsson. Noterbart är att andralaget ligger 4:a efter två sträckor.
På hemmaplan vinner Olle Boström brons på Natt-SM.
På 25-manna deltar vi med tre lag samt ett kombinationslag med vår schweiziska samarbetsklubb OLV Baselland. Förstalaget kommer 8:a.
Järla arrangerar tävling på 1 maj vid Tenntorps gärdet och har hela 1675 anmälda löpare.
2014
Under året firades att det var 100 år sedan Järla IF bildades med en rad aktiviteter som avslutades med en fantastisk 100-års gala på Järlahuset med omkring 100 deltagare. Då invigs även det nya skotergaraget som hade byggts av Matts Andrée och Harald Stjernström.
Järla deltar även för första gången nånsin med 4 lag på 25-manna. 100 löpare det 100:e året.
På stafetterna slog damerna igenom stort. På 10-mila i Eksjö blev det en fjärdeplacering efter att ha spurtat som silvret. Det var den överlägset bästa damplaceringen någonsin samt en tangering av herrarnas resultat från 2011. I laget sprang Elsa Jansson-Anneke Hald Björgum-Ingjerd Myhre-Elin Hemmyr Skantze och Karolin Ohlsson.
Herrarna slutade på en 10:e plats efter ha varit i ledning i slutet på den sjunde sträckan då man drabbades av ett olyckligt lamphaveri som gjorde att man tappade tätkontakten.
På Jukola tog herrarna sin bästa placering genom tiderna när man blev sjua. I laget sprang Martin Vister-David Bejbom-Olle Boström-Erik Andersson-Kaspar Hägler-Håkon Jarvis Westergård-Mattias Millinger. Även andralaget imponerade och blev 37:a och blev med det fjärde bästa andralag.
Damerna följde upp 10-mila framgångarna med att bli 8:a och även där notera deras bästa placering någonsin. Vann gjorde Pan-Åhus med Emma Klingenberg på startsträckan. Emma som till halvårsskiftet tillsammans med sin pojkvän Rasmus Thrane Hansen förstärkte Järla.
Herrarna tar sedan sin första internationella seger när de vinner den norska stafetten “NightHawk”. I laget springer Emil Lauri-David Bejbom-Olle Boström-Håkon Jarvis Westergård-Anders Holmberg-Mattias Millinger-Olle Boström-Rasmus Thrane Hansen.
På SM så tar Olle Boström brons på Natt-SM, endast sekunder från guldet och Emma Klingenberg silver på långdistans. På SM-stafetterna blir damerna fyra efter att ha fightats om guldet enda fram till sista kontrollen. I laget springer Ingjerd Myhre-Elin Hemmyr Skantze-Emma Klingenberg. Herrarnas andralag med Håkon Jarvis Westergård-David Bejbom-Espen Weltzien tar en femteplats.
Internationellt så vann Karolin Ohlsson ett sensationellt silver i stafetten på EM i Portugal då hon sprang andrasträckan i det svenska andralaget(!) som kom tvåa. Dessutom tog Emma Klingenberg två silver i sprintstafett och stafett för Danmark när VM avgjordes i Italien.
Under sommaren avlider även Järlas mångårige ordförande och hedersordförande Nisse Nilsson efter en tids sjukdom.
2015
På 10-mila som avgjordes strax norr om Arlanda tog damlaget klubbens bästa 10-mila placering någonsin då de blev tvåa, cirka minuten efter segrande Domnarvets GoIF efter att ha sprungit i täten under hela stafetten. I laget sprang Ingjerd Myhre-Elsa Jansson-Karolin Ohlsson-Emma Klingenberg och Karolin Ohlsson.
På Venlakavlen i Paimio utanför Åbo följde damerna upp tiomilaframgången med att bli trea efter segrande Domnarvets GoIF och Alfta-Ösa OK efter att ha varit i täten under hela loppet. I laget sprang Karolin Ohlsson-Elsa Jansson-Emma Klingenberg-Elin Hemmyr Skantze. Det var Järlas bästa placering nånsin på Jukola/Venla.
På VM i Skottland hade Järla fyra löpare med. Olle Boström och Karolin Ohlsson i det svenska laget. Emma Klingenberg i Danmark och Håkon Jarvis Westergård i Norge. VM blev en total Järlasuccé då tre av dem kom hem med medaljer. Emma Klingenberg tog tillsammans med det danska laget guld i både sprintstafett och stafett. I sprintstafetten vann hon startsträckan överlägset och på stafetten sprang hon sistasträckan. Gulden var Järlas första VM-guld på seniornivå någonsin.
Olle Boström gjorde ett kanonlopp på medeldistansen och tog bronset, endast 13 sekunder från guldet! Han blev även sjua och bäste svensk på långdistansen och sprang andrasträckan i det svenska laget som blev sjua på stafetten.
Även Håkon Jarvis Westergård kom hem med en medalj då han var med i det norska laget som tog silver på sprintstafetten.
Karolin Ohlsson blev 10:a på sprinten och sprang sista sträckan i det svenska laget på sprintstafett som blev femma.
På SM som huvudsakligen avgjordes i Stockholm tog Olle Boström Järlas första senior-SM guld genom tiderna då han vann Natt-SM på Livgardet i Kungsängen. På stafett-SM blev damlaget historiska då de tog Järlas första medalj i seniorstafett i och med bronsmedaljen. Noterbart är att andralaget blev femma! Även Erik Berzell tog ett SM-brons i sprint i H20.
2016
På SM tar Karolin Ohlsson och Signe Klinting hem varsin bronsmedalj på medeldistans och ultra och Anna Dahlgren-Rosén vinner silver i D20 på ultralång.
VM avgörs i Strömstad Signe Klinting springer startsträckan i det danska laget som blir tvåa. Under vintern har Emma Klingenberg meddelat att hon avslutar sin landslagssatsning.
2017
Järla tog under året fyra SM-medaljer.
Jens Rönnols tar klubbens andra senior SM-guld då han mycket överraskande vinner Natt-SM utanför Hallsberg.
På Sprint-SM i Örebro tar Karolin Ohlsson silver i D21 och springer för sedan laget i sprintstafetten till en bronsmedalj. I laget sprang Josefin Persson-Andreas Hall-Erik Berzell-Karolin Ohlsson.
På USM i Umeå tar Petrina Costermans brons i D16 på sprinten.
Damerna blir fyra på 10-mila i Göteborg, endast en dryg minut från segern efter att ha varit med i täten under hela tävlingen. Herrarna blir 11:a.
På VM i Estniska Tartu gjorde både Karolin Ohlsson och Håkon Jarvis Westergård gjorde sina tredje raka VM. Karolin kom på 11:e plats medan Håkon blev 8:e. I sprintstafetten sprang Håkon tredjesträckan i det norska laget som blev sjua. Krystal startade i det australiensiska laget som blev 20:e. När det blev dags för skogsdistanserna blev Håkon 13:e på långdistansen efter ett mycket bra lopp. Karro gjorde sin första start på en skogsdistans och blev 27:a på långdistansen. Även Krystal Neumann deltog för Australien
Järla tar över arrangemanget “Stockholms Brantaste”, en löpartävling i Hammarbybacken.
2018
Järla vinner för första gången 10-milas damstafett. 10-mila avgjordes vid Kvarnängens IP i Nynäshamn och laget vann med nästan 4 minuter efter att ha varit med i täten från mitten på sträcka 3.
I det segrande laget sprang Stina Haraldsson-Emma Klingenberg-Sara Sjökvist-Elin Hemmyr Skantze-Karolin Ohlsson.
Under EM i schweiziska Lugano tar Karolin Ohlsson hem två silvermedaljer efter att ha sprungit sistasträckan i det svenska laget på både sprintstafetten och stafetten.
Järla arrangerar sprint-DM med arena på Nacka IP på en nyritad karta över Järla Sjö och Nacka IP.
På Jukola blir damlaget bestående av Emma Klingenberg-Sofie Bachmann-Elin Hemmyr Skantze-Karolin Ohlsson fina fyror.
På VM i Lettland tar Karolin Ohlsson hem VM-guld i sprintstafett där hon springer sistasträckan tillsammans med Tove Alexandersson-Emil Svensk-Jonas Leandersson. Hon springer även andrasträckan i det svenska damlaget so m blir tvåa, då tillsammans med Helena Bergman och Tove Alexandersson.
Karros framgångar fortsätter under hösten. På För-VM i Norge tar hon sina första pallplaceringar i världscupen då hon blir trea och tvåa på långdistans och jaktstart. På världscupfinalen i Tjeckien tar hon sin och Järlas första världscupseger då hon vinner medeldistanen vilket även bidrar till en andraplats i totalvärldscupen!
På SM tar hon hem silvret på både lång- och medeldistans samt springer sistasträckan i damlaget som tar bronset på stafetten. Då tillsamman med förstaårsjunioren Petrina Costermans och Sara Sjökvist.
På världscupfinalen i Tjeckien tar Karolin Ohlsson sin och Järlas första världscupseger när hon vinner medeldistansen i teknisk sandstensterräng i överlägsen stil. Höstens framgångar gör att hon slutar på andraplats i totala världscupen efter Tove Alexandersson.
2019
I maj arrangerar vi två deltävlingar (sprint och medel) i Swedish League i Fisksätra som en del av firandet för den första orienteringstävlingen från Saltsjöbaden 100 år tidigare. Tävlingarna blev väldigt lyckade där eliten sprang en medeldistans på det nykarterade Skogsö med Anders Asplund som banläggare samt en sprint i Fisksätra.
I Hudiksvall tar Karolin Ohlsson hem Järlas första SM-guld för damseniorer när hon vinner sprint-SM. Under hösten tar Jens Rönnols ett imponerande och överraskande silver på lång-SM utanför Söderhamn. Petrina Costermans tar även ett brons på medeldistans i D18.
Karolin Ohlsson vinner VM-guld i stafett i norska Östfold efter att ha avgjort med en mästerlig spurt mot Schweiz. Övriga i laget var Lina Strand och Tove Alexanderson. Laget blev senare även nominerat i kategorin “Årets Lag” på den svenska idrottsgalan i Globen.
Under året blev även Petrina Costermans och Simon Frisk uttagna att springa Ungdoms-EM i Belarus.
Under året färdigställs även nyritningen av kartan Nackareservat-Erstavik.